Geschiedenis

Ieder beroep heeft zijn eigen geschiedenis en die van de fysiotherapie voert ver terug in de tijd naar
Hippocrates (ca. 460-370 v. Chr.). Over de hele wereld wordt Hippocrates beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde, maar hij was feitelijk een holistische fysiotherapeut gezien zijn opvattingen over de relatie tussen hoofd en lichaam.

In Nederland wordt de heilgymnast dr. J.G. Mezger (1838-1909) gezien als de grondlegger van de fysiotherapie. Mezger ontwikkelde de heilgymnastiek met als doel om fit en gezond te blijven volgens het principe “rust roest”. De heilgymnastiek werd in de loop van de jaren aangevuld met andere behandelmogelijkheden en in 1965 werd de basis gelegd voor de huidige opleiding fysiotherapie.

Fysiotherapie vandaag

Het vak heeft zich sindsdien enorm ontwikkeld. Er zijn tal van mogelijkheden tot specialisatie die je als fysiotherapeut kunt volgen en in 2015 is ook de eerste universitaire opleiding fysiotherapie gestart. Fysiotherapeuten werken doelmatig volgens de richtlijnen die zijn ontwikkeld, en nemen ook deel aan de diverse netwerken voor bepaalde aandoeningen.

Bij Fysiocare hebben we de volgende specialisaties:

  • Manuele therapie
  • Kinder fysiotherapie
  • Oedeemtherapie
  • Orofaciale therapie

Ook nemen wij deel aan diverse multidisciplinaire netwerken zoals ParkinsonNet, Chronisch ZorgNet en CVA ketenzorg Arnhem&Omstreken.

Fysiotherapie is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Jaarlijks brengen ongeveer 2,5 miljoen mensen, jong en oud, een bezoek aan de fysiotherapeut. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, de lichamelijke gevolgen van een ziekte of ongeval, een verkeerde beweging of klachten die samenhangen met het ouder worden.

Kortom, de fysiotherapeuten van vandaag zijn specialisten ‘in beweging’!

Wordt het vergoed?

Fysiotherapie wordt in eerste instantie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor fysiotherapie voor uw eigen rekening. Bij een chronische indicatie worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, daarna gedurende een bepaalde periode vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt dan nog wel uw eigen risico. De meeste mensen hebben een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. 

Vraagt u zich af of u zich aanvullend moet verzekeren voor fysiotherapie?
Klik hier voor meer informatie, die u hierbij kan helpen.

Voor meer informatie over fysiotherapie, vergoedingen en gerelateerde informatie kunt u ook terecht op de site www.defysiotherapeut.com

Wat kun je bij ons verwachten

Tijdens uw eerste bezoek starten wij met het inventariseren van uw klachten. Hierbij stellen we vast of u bij ons bij op de goede plek bent of dat u beter eerst naar de huisarts kunt gaan. Heeft u al een verwijzing voor fysiotherapie dan is dit niet aan de orde.

Voor het inventariseren en onderzoeken van uw klachten nemen wij uitgebreid de tijd, en vragen wij ook wat u hoopt te bereiken met de behandelingen. Wat vindt u belangrijk om ( weer) te kunnen doen?
Zo komen we tot een behandelplan dat gericht is op de doelen die u graag weer wilt bereiken. De duur en invulling van de behandelperiode hangen af van de mate van klachten en de doelen die we hebben gesteld. We bespreken regelmatig de voortgang en werken er samen aan om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen!