Wat is Kaakfysiotherapie?

Heeft u problemen in uw kaakgewrichten of uw kaakspieren wanneer u bijvoorbeeld eet, praat of geeuwt? Het kan gaan om:

  • Hinderlijke gewrichtsgeluiden;
  • Een beperkte mondopening of een blokkerende kaak;
  • Pijn in of rond het kaakgewricht (vlak voor het oor, soms ervaren als oorpijn), pijn of stijfheid in de kauwspieren (wangen, kaken of  slapen);
  • Uitstraling van de pijn naar hoofd, hals, nek en zelfs schouders;

Dit zijn in de regel onschuldige kauwstelselklachten, ook wel ‘temporomandibulaire disfunctie’ (TMD) genoemd. Vaak worden ze veroorzaakt door verkeerde mondgewoontes zoals klemmen of knarsen.

 

Wat doet de kaakfysiotherapeut?

De klachten zijn in de regel met kaakfysiotherapie goed op te lossen. Dit kan via de directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) zonder verwijzing.  Maar bij voorkeur op verwijzing  door uw huisarts,  tandarts of medisch specialist.

Orofaciale fysiotherapie

Kaakfysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de orofaciale fysiotherapie. Maar ook andere klachten in het hoofd-, hals- en aangezichtsgebied vallen onder de orofaciale fysiotherapie, zoals

  • Duizeligheid (draaiduizeligheid, BPPD)
  • (Perifere) aangezichtsverlamming
  • Hoofdpijnklachten uitgaande van de spieren in nek en kauwstelsel
  • Oorsuizen in verband met spanning in de spieren in hals en kauwstelsel
  • Klachten ten gevolge van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied.

Deze therapieën  wordt bij Fysiocare gegeven door John Woudt. Hij heeft de specialistische opleiding tot orofaciaal fysiotherapeut gevolgd, onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF). Hij staat hier ook  geregistreerd. Kijk voor meer informatie op www.nvof.nl.

Fysiotherapie bij muziekoefening

John’s bijzondere aandacht gaat ook uit naar de behandeling van musiceergerelateerde kaakklachten bij m.n. zangers en blazers. Hij studeerde zelf hoofdvak zang aan de conservatoria van  Arnhem en Tilburg, en treedt regelmatig zelf op.

Voor meer informatie over muziekfysiotherapie op onze website, klik hier.

Wordt het vergoed?

Fysiotherapie wordt in eerste instantie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor fysiotherapie voor uw eigen rekening. Bij een chronische indicatie worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, daarna gedurende een bepaalde periode vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt dan nog wel uw eigen risico. De meeste mensen hebben een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. 

Vraagt u zich af of u zich aanvullend moet verzekeren voor fysiotherapie?
Klik hier voor meer informatie, die u hierbij kan helpen.

Voor meer informatie over fysiotherapie, vergoedingen en gerelateerde informatie kunt u ook terecht op de site www.defysiotherapeut.com