Over osteoporose

Bot is actief levend weefsel, net zoals bijvoorbeeld uw spieren. Vanaf de geboorte zijn uw botten druk met botgroei en opbouw. Dit proces wordt gestimuleerd door gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D en voldoende beweging. Rond uw dertigste zijn uw botten op hun sterkste punt, dit heet de maximale botmassa. Daarna begint heel langzaam de afname van de botmassa. Dit is een natuurlijk proces tijdens het ouder worden, het gebeurt bij iedereen. Bij vrouwen kan dit sneller gaan, omdat de overgang bijdraagt aan de verzwakking van de botten.

Bij osteoporose is de botmassa sterker verlaagd (de botten zijn daardoor minder stevig) dan normaal. Ook is de botstructuur veranderd. Er zijn kleine openingen ontstaan, het bot is dus poreus geworden. Samen zorgt dit ervoor dat uw botten zwakker zijn dan normaal.

(Bron: Osteoporose Vereniging)

Vanaf het moment dat u weet dat u osteoporose heeft of een voorstadium daarvan (osteopenie), is het belangrijk om elke dag goed te bewegen. U kunt hierover advies inwinnen bij de fysiotherapeut. Gebaseerd op uw algemene conditie, uw persoonlijk botconditie en uw levensfase kunt u in samenwerking met de fysiotherapeut een passend beweegplan opstellen. Hierbij is het belangrijk om valangst te voorkomen of te beheersen, en kunnen stabiliteits- en spiertrainingen goed helpen om kracht op te bouwen.

De behandeling van osteoporose bestaat uit een uitgekiende combinatie van bewegen, voeding en medicijnen. Door goed te bewegen gaat uw lichaam direct aan de slag om de botten te versterken. Daarvoor moeten in uw bloed dan wel de juiste bouwstoffen aanwezig zijn. Eet daarom dagelijks gevarieerde voeding met verse producten. Zwakke botten heeft u de rest van je leven. Daarom moet u er goed op blijven letten dat u voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt.

Onze fysiotherapeut Annika Kulcke is gespecialiseerd in de behandeling van osteoporose en is als zorgverlener aangesloten bij het Chronisch ZorgNet. Wanneer u meer informatie wilt, neemt u dan gerust contact met ons op.