Wat is valpreventie?

Als kind leer je vaak letterlijk door vallen en opstaan. Met een pleister op je knie of met een blauwe plek speel je meestal weer lekker verder. Voor volwassenen en ouderen kan de impact van vallen anders zijn.
Naast het feit dat wij het over het algemeen gênant vinden om te vallen, zijn de gevolgen van vallen vaak groter. Er kan een kneuzing, botbreuk of zelfs hersenletsel optreden en volwassenen of ouderen kunnen na een valincident valangst ontwikkelen. Dit kan leiden tot het vermijden van bijvoorbeeld de dagelijkse klusjes in huis of het boodschappen doen buitenshuis.

Om niet of minder te vallen is valpreventie van groot belang. Het voorkomen van vallen kan een hoop ellende schelen.

Wat doet de fysiotherapeut?

Valpreventie is maatwerk.
Veel voorkomende valrisico’s zijn scheve stoeptegels, natte bladeren, gladheid, obstakels in huis, vermoeidheid of onoplettendheid. Deze risico’s, in combinatie met uw eigen situatie, vragen om een individuele aanpak. Hierbij inventariseren en onderzoeken wij uitgebreid uw klachten.
Het kan zijn dat u een aandoening heeft waardoor u beperkte bewegingsmogelijkheden heeft of een minder goed gevoel in de voeten en enkels, of u heeft een beperkte conditie, verminderde spierkracht, misschien ziet u slecht of heeft u duizeligheidsklachten,
misschien wilt u leren om na een val zelf overeind te komen,
of u bent nog nooit gevallen maar u twijfelt of u een loophulpmiddel nodig heeft, of u bent gevallen en gaat nu minder de deur uit omdat u bang bent geworden.

Uw hulpvraag is leidend. In veel gevallen kunt u samen met ons valrisico’s en valangst verminderen.
De behandeling zal afhankelijk van uw hulpvraag aan huis, individueel of in groepsvorm op de praktijk plaatsvinden. Voor meer informatie over fysiotherapie thuis klikt u hier

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk, telefoonnummer 026 – 3333009.

Bent u gevallen?

Vallen kunnen we niet altijd voorkomen, daarom een aantal tips:

Probeer niet zo snel mogelijk weer op te staan.
Blijf, wanneer de situatie het toelaat, heel even rustig liggen om bij te komen zodat u niet in de haast weer komt te vallen.
Probeer door rollen, kruipen of billenschuiven bij een stevig steunpunt (b.v. stoel, bank, bed, toilet) te komen, zodat u mét die steun weer op kan staan

Opstaan:
Het makkelijkst is om tot knieënstand te komen met de onderarmen of handen op het steunpunt. Zet dan één voet goed ver naar voren op de grond, duw uzelf omhoog en trek de andere voet snel bij. Blijf u daarbij goed vasthouden aan het steunpunt tot u stevig op beide voeten staat. Ga daarna even lekker zitten om bij te komen.

Biedt iemand hulp aan?
Laat u niet zomaar overeind trekken. Probeer samen rustig te blijven en zeg welke hulp u nodig heeft, zoals een toegestoken hand. Misschien heeft u twee mensen nodig om u te helpen?

Wordt het vergoed?

Fysiotherapie wordt in eerste instantie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor fysiotherapie voor uw eigen rekening. Bij een chronische indicatie worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, daarna gedurende een bepaalde periode vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt dan nog wel uw eigen risico. De meeste mensen hebben een aanvullende verzekering voor fysiotherapie.
Vraagt u zich af of u zich aanvullend moet verzekeren voor fysiotherapie?

Klik hier voor meer informatie, die u hierbij kan helpen.
Voor meer informatie over fysiotherapie, vergoedingen en gerelateerde informatie kunt u ook terecht op de site www.defysiotherapeut.com